Zo recycle je bedrukt papier en karton

Zo recycle je bedrukt papier en karton

Papier en karton kun je eenvoudig recyclen. Zo verklein je jouw ecologische voetafdruk en voorkom je onnodig afval.

Geef je drukwerk een nieuw leven

Wist je dat oud papier eenvoudig gebruikt kan worden als grondstof voor nieuw papier en karton? Nederland is veruit een van de koplopers in papier- en kartonrecycling, met een indrukwekkend recyclingpercentage van 89% sinds 2019. Oud papier recyclen is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsuitdaging en ondersteunt de overgang naar een circulaire economie.

Wanneer je papier recyclet, steun je het milieu door:

  • Duurzame verwerking van gebruikte materialen te stimuleren
  • De winning van nieuwe grondstoffen te verminderen
  • Energie en water te besparen
  • De uitstoot van broeikasgassen te verminderen
  • Onnodige afvalproductie te voorkomen

Papier en karton kunnen eenvoudig worden gerecycled en kunnen meestal worden verzameld in plaatselijke recyclingcontainers of recyclingcentra. De vuistregel voor papier en karton recyclen, is “schoon en droog”, wat inhoudt dat je oud papier grotendeels vrij moet zijn van etensresten, vloeistoffen en andere materialen die je apart moet recyclen.

Oud papier is nieuw papier

Wist je dat papier en karton tot wel 7 keer hergebruikt kunnen worden? Daarna worden de papiervezels zwak en kunnen ze niet meer gerecycled worden. Jouw oud papier of karton verwerken tot nieuw papier is vrij eenvoudig en het gaat in 5 eenvoudige stappen:

  1. De eerste stap is het belangrijkst: recycle je papier door het in de juiste afvalcontainer te gooien.
  2. Daarna gaat het papier naar de papierfabriek, waar papier en karton met water gemengd worden tot pulp.
  3. De pulp wordt gefilterd om ongewenste, grote onzuiverheden, zoals lijm en kleine stukjes kunststof te verwijderen.
  4. Vervolgens worden alle inkt en kleurstoffen uit de pulp verwijderd. Dit wordt gedaan om het papier zo wit mogelijk te houden.
  5. En als laatst wordt de pulp gedroogd en ontstaat er een grondstof voor de productie van nieuw karton en papier, zonder dat er nieuwe materialen aan te pas komen.

Zo recycle je onze papierproducten

Bij Drukzo hebben we het allemaal. We bieden een bijna oneindig scala aan bedrukbare papierproducten, waardoor het soms lastig kan zijn om te weten hoe je jouw papieren drukwerk moet recyclen. De hierboven genoemde basisregels voor papierrecycling zijn nog steeds van toepassing en zouden je moeten helpen te achterhalen welke papierproducten je bij het oud papier kunt gooien en welke niet. Om je leven nog makkelijker te maken, hebben we het hieronder samengevat:

Wees selectief

Maak een bewuste keuze bij je volgende bestelling: heb je echt dubbelzijdig laminaat nodig? In Nederland is het op dit moment nog niet mogelijk om dubbelzijdig gelamineerd papier te recyclen, omdat onze recyclingfaciliteiten daar de technologie nog niet voor hebben. We willen je daarom aanraden om proactieve keuzes te maken over het drukwerk dat je bestelt en bij te dragen aan een groenere wereld en een circulaire economie.

Als je meer wilt leren over duurzaamheid met betrekking tot promotioneel drukwerk, bekijk dan onze artikelen over het belang van recyclen, hoe je printproducten het best kunt hergebruiken en minder afval kunt produceren.