Wat Is Milieuvriendelijk Printen?

Wat Is Milieuvriendelijk Printen?

Ga voor groen dit jaar! Of je nou voor drukwerk voor particulieren zoekt, of voor je bedrijf, milieuvriendelijk drukken is een stap in de juiste richting. Milieuvriendelijk drukken is iets dat iedereen, zelfs bedrijven, meteen kunnen implementeren om prachtig drukwerk te produceren.

Milieuvriendelijk Printen

Dus wat is milieuvriendelijk printen? Het maakt gebruik van verschillende innovaties in de drie hoofd elementen van het druk proces – de print technologie, de inkt, en de print materialen – om de impact op ons milieu te verminderen. Deze groene technologieën helpen bij het verminderen van vervuiling, afval, en energieverbruik tijdens het print proces. Het helpt ook om print kosten te verminderen terwijl het planeet gered wordt.

Print Technologie

Er komen steeds meer en meer milieuvriendelijke print technologieën op. Er wordt altijd een manier gezocht om snelle en efficiënte print methodes te gebruiken, dat minder energie verbruikt en voor minder afval zorgt.

Waterloos printen, bijvoorbeeld, is een verbetering van traditioneel offset printen, wat water gebruikt om non-images op het drukwerk te maken. Het produceert VOCs of Volatile Organic Compounds en andere gevaarlijke substanties als afval. Waterloos printen elimineert dat allemaal.

In plaats van water, gebruikt Waterloos printen een laag siliconen om het inkt af te weren. Deze techniek stoot geen VOCs uit, waardoor looptijd en afval vermindert wordt en er een fellere kleuren en betere afbeeldingen ontstaan.

Groen Inkt

Inkt met een petroleum of plastic basis bevatten schadelijke ingrediënten en chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. Milieuvriendelijk printen zorgt voor een niet vervuilende, alternatieve inkt. Deze inkt gebruikt biologische ingrediënten zoals soya of groenten in de productie.

Inkt op soya basis is een goed alternatief dat op het effect van inkt op petroleum basis lijkt, maar dan zonder de giftige bijwerkingen. Sommige beweren dat het fellere kleuren produceert vergeleken met andere inktsoorten.

Een andere welbekende milieuvriendelijke inkt wordt gemaakt van groentes. Het is echter duurder dan inkt op soya basis en is iets duurder.

Print Materiaal

Er zijn veel innovaties in milieuvriendelijk printen en de materialen die gebruikt worden. Deze producten komen van gerecycled of ander duurzaam materiaal dat 100% afbreekbaar of recyclebaar is. De materialen die gebruikt worden komen van duurzame leveranciers en gebruiken weinig tot geen chemicaliën in het proces.

Recystar Nature Eco-Flyers, bijvoorbeeld, zien er als normale, onbewerkte flyers uit, maar zijn gemaakt van 100% recyclebare vezels. Het recyclebare Bio Top Papier, aan de andere kant, wordt gemaakt van een chloor-vrije bleek proces met geen optische bleek middelen.

Naast papier kan je andere producten, zoals banieren en pennen, ook op milieuvriendelijke wijze printen. Wij bieden bijvoorbeeld 100% PVC vrije Roll-up Banners aan, met een selectie aan milieuvriendelijke producten. Deze banieren worden gemaakt van polypropyleen, een recyclebaar thermoplastic polymeer dat tegen hitte kan.

Sommige groene bedrijven maken geheel nieuwe materialen voor bepaalde producten. Het bedrijf NatureWorks heeft bijvoorbeeld een PLA-plastic gemaakt van plant vezels, genaamd Ingeo om Biologisch Afbreekbare Pennen te maken. Deze pen is 80% biologisch afbreekbaar en compostbaar. De productie gebruikt maar een derde van de energie nodig voor normaal plastic.

Groen gaan is belangrijker dan ooit. Hoe sneller de co2 uitstoot omlaag gaat, hoe sneller ons planeet gered kan worden. Het overstappen naar een duurzamer bedrijf kost tijd, maar milieuvriendelijk printen is een goede manier om te beginnen.