Wat is gramsgewicht?

Wat is gramsgewicht?

Wat is het gramsgewicht van een vel papier? Gramsgewicht beschrijft de massa van papier in grammen per vierkante meter. In het Engels spreken we over GSM, terwijl we in het Nederlands vaak spreken  over grams.

Er is een simpele manier om gramsgewicht te begrijpen: hoe hoger het gramsgewicht, hoe zwaarder en dikker het papier is. Simpel briefpapier heeft bijvoorbeeld een gramsgewicht van 80 gram, hierdoor is het erg dun. Uitnodigingen van 300 gram zijn daarentegen veel dikker en zwaarder, zeker als je het vergelijkt met het papiergevoel van briefpapier.

Waarom is gramsgewicht belangrijk?

Waarom is gramsgewicht belangrijk?

Waarom is het gewicht van papier van belang? Er zijn verschillende papiergewichten beschikbaar en ieder gewicht kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Ieder gramsgewicht heeft zijn eigen unieke kwaliteiten om jouw drukwerk beter tot zijn recht te laten komen. Papiergewicht helpt ook bij het overdragen van jouw merk naar je klanten.

Zo is 300 grams en 400 grams papier het beste papier om je visitekaartjes op te drukken. Deze blijven langer mooi en zijn minder gevoelig voor kreukels en vouwen. Daarnaast geeft dit robuuste papiergewicht ook potentiƫle klanten de indruk dat je een professionele onderneming hebt.

Ondanks dat dik papier je een robuuste en professionele uitstraling geeft, is het niet altijd het juiste papier om te kiezen. Er is namelijk ook tal van drukwerk waarbij dun papier veel geschikter, functioneler en kostenbesparend is.

Zo zijn promotionele flyers namelijk onderhevig aan massaproductie en -verspreiding. Dus ondanks dat 400 grams papier garandeert dat je flyer er professioneel uitziet en super lang meegaat, is deze vele malen duurder dan dezelfde flyer op 170 grams papier. Zelfs als deze flyers in bulk worden gedrukt. Daarnaast is de verspreiding van deze zwaardere flyers ook lastiger, omdat je er minder in je fietstas kwijt kunt en ze ook nog eens veel zwaarder zijn.

Wat is gramsgewicht?

Door per product het juiste gramsgewicht te kiezen wordt het makkelijker om indruk te maken op je klanten. We hopen dat deze korte en simpele uitleg over gramsgewicht je heeft geholpen. Heb je na het lezen nog steeds vragen, neem dan vooral contact met ons op of reageer met een opmerking onder dit artikel. Wij helpen je dan met alle liefde verder!