Wat is de Gulden Snede en hoe kan het jou helpen?

Wat is de Gulden Snede en hoe kan het jou helpen?

Wat is de Gulden Snede? De gulden snede, ook wel ”the golden ratio” of sectio aurea, is een wiskundig begrip dat resulteert in het getal phi of Φ, dat ongeveer gelijk is aan 1,618. Hij komt uit de Fibonacci-reeks, een reeks getallen waarbij het volgende getal een som is van de twee voorgaande getallen.

Een van de beste manieren om de gulden snede te demonstreren is door een lijn in tweeën te delen zodat het lange deel (a), gedeeld door het korte deel (b), ook gelijk is aan de hele lengte (a+b), gedeeld door het lange deel (a). Beide zijn gelijk aan 1,618. De definitie van de verhouding kun je het beste begrijpen met de volgende vergelijking:

a/b = (a+b)/a

Je kan de gulden snede gebruiken om een gouden rechthoek te maken waarin de lengte 1,618 groter is dan de breedte.

De Gulden Snede in Kunst en Design

Dus, wat is de connectie tussen de gulden snede en kunst en design? Al sinds de oudheid gebruiken veel kunstenaars en architecten dit wiskundige concept in hun werken. Verschillende gebouwen, schilderijen en anderen kunstwerken vertonen de gulden snede, waardoor een evenwichtige en organische structuur en compositie ontstaat.

Enkele opmerkelijke werken die de gulden snede vertonen zijn de Grote Piramiden, het Parthenon in Griekenland, Leonardo da Vinci’s Mona Lisa en zelfs Het Laatste Avondmaal. Het is niet bekend of de toepassing van het wiskundige concept opzettelijk was of niet.

De Gulden Snede toepassen in Grafisch Ontwerpen

De toepassing van de gulden snede beperkt zich niet alleen tot de klassieke kunst en architectuur. Grafische ontwerpers kunnen dit concept gebruiken om telkens weer evenwichtige, harmonieuze en esthetische ontwerpen te maken.

Typografie en hiërarchie

Het bepalen van de juiste lettergrootte voor je titel, ondertitel, koptekst en hoofdtekst op je website, brochures en boekjes kan lastig zijn. Het gebruik van de gulden snede kan helpen om te bepalen welke combinaties van lettergrootten evenwichtig en leesbaar zijn. In plaats van een gulden snede machine te gebruiken, kun je een specifieke lettergrootte vermenigvuldigen of delen door 1,618 om de bijbehorende lettergrootte of koptekst grootte te krijgen.

Bijvoorbeeld, een 12 pt hoofdtekst. Wanneer deze wordt vermenigvuldigd met 1,618, krijg je 19,416. Dit betekent dat een 19 pt header jouw 12 pt hoofdtekst goed in balans brengt.

Afbeelding bijsnijden

Hoe kan je een onnodige witruimte en ongewenste objecten uitsnijden en toch het evenwicht in je afbeeldingen te bewaren? Gebruik de gulden snede in combinatie met de gouden spiraal om een esthetisch aantrekkelijke compositie te creëren die de aandacht vestigt op het centrumpunt.

Je kan de gulden snede ook gebruiken om richtlijnen te creëren die vergelijkbaar zijn met Regel van Derden, behalve dat het middendeel smaller is. Het kan je helpen om cruciale elementen van de afbeelding rond de centrale hoek uit te lijnen.

Layout en Samenstelling

Het gulden snede diagram kan ook helpen bij het creëren van een schone, makkelijk te lezen en evenwichtige compositie in online en gedrukt materiaal zoals posters en boekjes. De vierkantjes kunnen je begeleiden naar de plekken waar jij je elementen, inclusief foto’s en tekst, op de ontwerp ruimte kunt plaatsen, met behoud van de juiste afstand en proporties. Het gebruik van dit soort richtlijnen kan ook visuele interesse opwekken bij je doelgroep.

De gulden snede is de beproefde tool die zelfs beginnende ontwerpers kan helpen bij het maken van verbluffende marketingmaterialen. Nu je weet hoe de gulden snede werkt en hoe je het moet gebruiken, kun je je eigen esthetische promotiemiddelen creëren!

Was dit artikel nuttig? Gebruik jij de gulden snede en heb je een mening te delen? Laat het ons weten in de comments!