Textieldrukwerk recyclen

Textieldrukwerk recyclen

Textielafval vormt een grote uitdaging voor onze samenleving. Tegenwoordig produceert de gemiddelde Europeaan meer dan 15 kg textielafval per jaar. Hoewel recycling van textielafval vooral in Europa heel normaal is, belandt een groot deel nog steeds in de verbrandingsoven en op stortplaatsen.

Het recyclingproces van textiel draagt in grote mate bij aan de overgang naar een meer circulaire economie doordat het afvalproductie, energie- en waterverbruik vermindert. Het verlaagt ook de noodzaak voor chemicali├źn en kleurstoffen en genereert minder CO2-uitstoot, wat zeer hoopvol is voor de textielindustrie. Helaas bestaat volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken minder dan 1% van de kledingcollecties uit gerecyclede materialen, en een kwart daarvan is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en niet van gerecycled textiel.

De textiel- en kledingindustrie heeft veel potentieel om lineaire processen om te zetten in circulaire processen. Hiervoor moeten we de belangrijkste afvalstroom van textiel omleiden van stortplaatsen naar recycling. Bij Drukzo bieden we een breed assortiment bedrukbare kleding en textiel, die aan het einde van hun levensduur deel kunnen uitmaken van de oplossing.

Repareer & recycle

De overgang naar een circulaire systeem binnen de textielindustrie betekent ook dat de levensduur van textielartikelen moeten worden verlengd, wat alleen mogelijk is door vermindering, hergebruik, reparatie en recycling. Zo kunnen we artikelen en producten optimaal benutten en dus minder produceren. Textiel repareren waar mogelijk helpt om het langer in omloop te houden. Wanneer reparatie geen optie meer is, recycle je textielartikelen, zodat het van de stortplaats blijft. In Nederland zijn organisaties als Sympany actief betrokken bij de inzameling van textielafval en zorgen zij ervoor dat dit zoveel mogelijk wordt hergebruikt en gerecycled. Wil je meer weten over wat er in Nederland met textielafval gebeurt nadat je het hebt weggegooid, bekijk dan de trailer van de documentaire FULL CIRCLE.

Als je meer wilt leren over duurzaamheid met betrekking tot promotioneel drukwerk, bekijk dan onze artikelen over het belang van recyclen, hoe je printproducten het best kunt hergebruiken en minder afval kunt produceren.