Gebruik je de kleur zwart in je design? Dan valt het aan te raden om te overwegen om dit in overdruk te zetten. Voor zwarte teksten wordt dit aangeraden, maar voor zwarte volvlakken zeker niet. In onderstaande video legt Sem je uit wanneer je zwarte kleuren in overdruk dient te zetten en laat hij je zien hoe je dit eenvoudig kunt doen.

 

TRANSCRIPTIE VAN DE VIDEO:

Hoi, Dit is Sem, In deze video laat Sem je zien hoe je overdruk kunt verwijderen in adobe indesign.

Overdruk is in indesign alleen aanwezig wanneer de kleur zwart wordt gebruikt. Voor zwarte teksten is het wenselijk om overdruk aan te hebben staan bij het drukken, zodat een kleine verschuiving op het drukvel niet direct tot witte randen leidt.

Bij zwarte volvlakken kan overdruk echter leiden tot ongewenst resultaat. Je kunt dat zien wanneer je dit bestand opslaat als PDF.

Doordat je de standaard kleur zwart heb gebruikt voor dit vlak, zet Indesign deze automatisch op overdruk. Hierdoor schijnt de achtergrond deels door het zwarte vlak heen.

Je kunt dit oplossen door naar je stalen te gaan, de standaard zwart aan te klikken en te kiezen voor nieuw staal. indesign maakt nu een kopie van de originele zwart aan, welke niet automatisch in overdruk wordt gezet. Voor teksten kun je dus de reguliere kleur zwart gebruiken en voor tekstvakken de kopie.

Klik nu het tekstvak aan en kies voor de kopie zwart om het tekstvak om te zetten. Wanneer je het bestand nu opslaat als PDF, zie je dat de overdruk is verwijderd.

Het zwarte vlak wat je nu hebt gemaakt is gewoon zwart, maar eventueel kun je er voor kiezen om diepzwart aan te maken binnen je stalen voor een noogg mooier resultaat. Dit doe je bijvoorbeeld door 30% Cyaan, Magenta en Yellow toe te voegen.

Zo, je hebt nu overdruk verwijderd uit je Indesign bestand.

Kom je er nog steeds niet helemaal uit, of heb je andere vragen? Kijk dan in ons helpcenter online, of neem contact met ons op. We helpen je graag.

Well done Sem!