Menu’s maken: Voorbeelden en uitleg

Menu’s maken: Voorbeelden en uitleg

Als horecaondernemer zijn gerechten en dranken het belangrijkste product van jouw restaurant. De gerechten die door de kok worden gemaakt, moeten er op het menu minstens net zo vers en smakelijk uitzien! Maar, hoe kun je een mooi menu maken zonder enige ervaring met het ontwerpen hiervan?

Tips & Tricks

Zorg voor uitlijning – zorg ervoor dat alles overzichtelijk is. Dit doe je door te werken met een eenzelfde lettertype, het gebruik van gelijke kleuren en het letten op spelfouten. Titels kunnen groter en in opvallende kleuren zijn om op te vallen. Dit is ook de bedoeling!   Prijzen moeten duidelijk zijn – Schrijf de prijs in een duidelijk en makkelijk leesbaar lettertype, niemand wil de prijs van ieder gerecht of drankje op het menu vragen! Dit is bovendien alleen maar extra werk voor de ober!   Visuals zijn een winnaar – We houden ervan te zien wat we gaan krijgen – gebruiken visuals in je voordeel, welk gerecht wil je het meest verkopen? Zorg ervoor dat dit gerecht een foto erbij krijgt! Mensen zullen al watertanden bij het zien van de foto.   Eerlijkheid duurt het langst – Overdrijf niet, wees eerlijk. Eerlijkheid duurt het langst – afbeeldingen moeten eruitzien als het voedsel dat je serveert en beschrijvingen moeten kloppen! Ga het menu dus niet mooier maken dan dat er geserveerd zal gaan worden.

Een menu maken is niet altijd gemakkelijk, vooral als je geen ervaringen met ontwerpen hebt. Maar, je wilt wel een menu dat de sfeer van het restaurant en het gevoel van de gerechten goed aangeeft. Het goede nieuws is, dat je met deze tips & tricks en de onderstaande voorbeelden inspiratie kunt opdoen om de beste ontwerpen te maken en daarmee je menu onweerstaanbaar te maken!

Modern fastfood Dit fastfoodrestaurant creëerde een mooi contrast door geel en zwart te gebruiken. Het is een duidelijk menu met verschillende titels. Dit geeft een frisse uitstraling. Menukaarten kunnen het beste worden gedrukt op A4 PVC-menukaarten. Het voordeel aan menukaarten op dit papier, is dat het makkelijk schoongemaakt kan worden. Het is dus niet erg als klanten een keer hun drankje omstoten of kruimels morsen op het menu. Het zou zonde zijn om continu nieuwe menukaarten te moeten printen, toch?

Krantenmenu Organiseer je een leuk en klassiek etentje waar mensen kunnen komen voor zowel een drankje als een hapje? Een krant als menu is de beste optie. Je kunt in een verhaalvorm iets vertellen over de geschiedenis van het restaurant en daarnaast ook het menu weergeven. Voeg bijvoorbeeld een paar mooie foto’s toe in de stijl van het restaurant! Dit soort menu’s kunnen het beste worden afgedrukt op beschrijfbare placemats. Dit soort placemats zijn bovendien zo kostenbesparend dat je ze na gebruik gemakkelijk kunt weggooien! Leuk om bijvoorbeeld te laten gebruiken door de kinderen van restaurantgasten als kleurplaat.

Cafe Deze lunchroom heeft een heel overzichtelijk menu gemaakt. Door gebruik te maken van verschillende titels, kunnen klanten gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Maak bijvoorbeeld een titel voor ‘visgerechten’, ‘vleesgerechten’ of ‘vegetarische gerechten’. Op deze manier kan de klant direct zien wat er geserveerd wordt in het restaurant. Cafés en barretjes maken veel gebruik van zigzag-vouw folders. Overzichtelijk, duidelijk en makkelijk opbergbaar.

Nu heb je inspiratie om mooie menu’s te maken. Aan de slag! Bekijk de verschillende type menukaarten die je kunt gebruiken om je eigen menukaart te ontwerpen!

Heb je nog vragen, bijvoorbeeld over het ontwerp of het zelf maken van jouw ideale menukaart? Neem contact met ons op en we zullen je verder helpen!