Marketing, Zakelijk
Hoe Maak Je Een Onvergetelijke Presentatie
Hoe kan je nou een onvergetelijke presentatie maken? Sommige mensen zijn geboren met de natuurlijke gave om boeiende presentaties te geven. Anderen hebben daar moeite mee, om een boeiende maar ook gedenkwaardige presentaties in elkaar te zetten.
Iedereen is in staat om een goede presentatie te geven, mits hij of zij de tijd, de moeite, het onderzoek en het oefenen serieus neemt. Hier zijn enkele tips voor het maken van een presentatie die iedereen zich zal herinneren.
Ken je doelgroep
De sleutel tot de beste presentatie geven is het kennen van je doelgroep. Neem het initiatief om onderzoek te doen naar de groep waarvoor jij presenteert en wat hen aanspreekt. Het zal je helpen om te beslissen hoe en wat je moet voorbereiden voor je presentatie, inclusief: inhoud, toon, taal en visuele hulpmiddelen. Het publiek zal zich aan het einde van de presentatie zeker herinneren wat het onderwerp was.
Doe onderzoek naar je gekozen onderwerp
Neem de tijd om je onderwerp grondig te onderzoeken. Het publiek kan zien of je slecht onderzochte inhoud staat te presenteren of niet. Het gebruik van overtuigende en goed onderzochte inhoud kan presentatoren van elk niveau helpen om hun publiek voor zich te winnen. Het verhoogt en bouwt ook het vertrouwen in het afleveren van je boodschap en het beantwoorden van moeilijke vragen.
Vergeet niet om de informatie van je presentatie te communiceren op een manier die iedereen kan begrijpen. Je wilt het publiek informatie geven waar zij op de lange termijn van kunnen profiteren.
Bereid je presentatie voor
Het oefenen van je presentatie kan een groot verschil maken. Het bouwt je vertrouwen op en helpt je, je bestaande spraak te verbeteren.
Een van de meest effectieve manieren om je presentatie te oefenen is door te oefenen in het bijzijn van vrienden en familie. Zij kunnen jou objectieve kritiek en advies geven om je prestatie te verbeteren.
Je kunt ook oefenen door hardop voor te lezen voor een spiegel. Het kan je helpen om uit te vinden welke woorden of zinnen je wil benadrukken in je presentatie. Je kunt ook je stem of toon en gebaren oefenen tijdens je presentatie.
Breek het ijs
Win het publiek met een snelle ijsbreker in de eerste dertig seconden van je presentatie. De manier waarop je je presentatie begint kan van invloed zijn op de betrokkenheid van het publiek gedurende het evenement.
Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om het ijs te breken. Je kunt beginnen met het stellen van een vraag die tot nadenken zorgt, het vertellen van een grap of het vertellen van een anekdote. Sommige presentatoren spelen zelfs een spannende video of beginnen een kort maar leuk spel. Welke ijsbreker je ook kiest, vergeet niet dat het zowel de betrokkenheid van je publiek moet vergroten en jouw presentatie moet verbeteren.
Enthousiast zijn
Toon altijd enthousiasme als je een presentatie geeft. Het uitdrukken van echt enthousiasme tijdens je presentatie op het podium is een makkelijke manier om het publiek voor je te winnen, hoe saai het onderwerp ook is. Het helpt je ook om met je publiek in contact te komen en een onvergetelijke ervaring te creëren.
Er zijn verschillende manieren om enthousiasme te tonen tijdens je presentatie. Je kunt glimlachen, met een levendige stem spreken, handgebaren maken of zelfs oogcontact houden.
Authentiek zijn
Mensen kunnen ziek of je een personage adopteert of dat je te veel geoefend hebt. Wees niet bang om je de beste versie van jezelf te laten zien. Het publiek luistert liever naar echte en authentieke mensen dan naar iemand die zich voordoet als iemand die ze niet zijn. Het publiek kan zich ook meer relateren aan iemand die er ontspannen en comfortabel uitziet op het podium.
Houd het kort en simpel
Presentaties duren gemiddeld twintig minuten. Maak goed gebruik van je tijd door zaken snel en bondig te houden. Formuleer sterke, duidelijke uitspraken over één thema of onderwerp en ondersteun dit met relevante feiten en informatie.
Gebruik visuele hulpmiddelen om het voor het publiek makkelijker te maken om mee te gaan in de presentatie. Je kan video’s, foto’s of andere afbeeldingen gebruiken om je presentatie te ondersteunen.
Vertel een relevant verhaal
Geef je presentatie wat meer pit door korte maar relevante verhalen te vertellen aan je publiek. Verhalen zijn een uitstekende manier om het tempo te veranderen en wat variatie aan te brengen in je verhaal. Het is ook een geweldige manier om de aandacht van mensen te trekken. Of behandel de hele presentatie zelfs als een verhaal, met een begin, een midden en een einde.
Laat je publiek voelen dat ze deel uitmaken van je verhaal. Gebruik de juiste woorden en beschrijvingen om hen een duidelijk beeld te geven van wat er is gebeurd. Vergeet niet om het terug te koppelen naar het hoofdonderwerp of thema van je presentatie. Het is een geweldige manier om je presentatie meer gedenkwaardig te maken voor je publiek.
Eindig sterk
Met nog maar een paar seconden op de klok, moet je deze laten tellen. Een krachtige conclusie zal een blijvende indruk maken op het publiek. Dat kun je doen met een tot nadenken stemmende uitspraak of vragen waar mensen lang over zullen nadenken.
Een andere manier om je presentatie gedenkwaardig te maken is door het publiek te inspireren tot actie. Gebruik een overtuigende oproep tot actie of een CTA-verklaring om hen in de juiste richting te wijzen en anderen inspireren om mee te doen.
Het geven van een presentatie is een uitdaging voor zelfs de meest ervaren presentatoren. Hoewel je misschien geen natuurlijke spreker bent, zullen deze tips en trucs je helpen om een presentatie te geven die mensen zich nog lang zullen herinneren.
Dus, om samen te vatten:
- Bestudeer en denk na over relevante informatie voor je publiek
- Begin met een KNAL
- Oefen van tevoren, maar wees niet iets wat je niet bent…
- Zie de presentatie als een verhaal
- Heb een gedenkwaardig einde
Maar, wat denk jij? Zijn er technieken of trucs die we gemist hebben? Wat heeft jou geholpen die vlinders in je buik te doden en een geweldige presentatie te geven? Laat het ons weten in de comments hieronder.