Hoe kies je het beste mondkapje en waar moet je op letten?

Hoe kies je het beste mondkapje en waar moet je op letten?

Met alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd, maakt iedereen zich wel zorgen over de veiligheid van zichzelf en van anderen die dichtbij hen staan. De makkelijkste manier om de zorgen te minderen is om zoveel mogelijk stappen te ondernemen om het Coronavirus te ontlopen. Om dat te kunnen doen, zijn we tijdens dagelijkse uitstapjes, naar bijvoorbeeld de supermarkt, voorzichtiger geworden. Vaker je handen wassen, maar bijvoorbeeld ook het dragen van mondkapjes op openbare plaatsen.

Het dragen van een mondkapje verlaagt het risico op besmetting van het Coronavirus aanzienlijk en is daarom een belangrijk item geworden, voor sommigen zelfs een modieus accessoire.

Steeds meer soorten mondkapjes komen nu naar voren, van wegwerpmaskers tot stoffen maskers. Denk bijvoorbeeld aan polyester, katoen, microvezel… Wat is nu het verschil tussen de soorten en welke is het beste voor jou? We gaan deze vragen allemaal beantwoorden, dus blijf vooral lezen!

Medische, chirurgische N95 graad mondkapjes

Gebruikt in de gezondheidssector, ze zijn het gesprek van het jaar geworden. Er zijn een paar dingen die je over deze mondkapjes moet weten:

 • Ze zorgen voor het hoogste niveau bescherming

Goedgekeurd voor medische doeleinden, bieden ze het hoogste beschermingsniveau en zijn daarom het meest gevraagd.

 • Het aanbod is niet breed

Omdat de kwaliteit hoger is, zijn ze schaars geworden en is het aanbod beperkt. Ze zijn vaak gereserveerd voor gezondheidswerkers, waardoor ze moeilijk te verkrijgen zijn.

 • De prijs is hoger

Door vraag en aanbod en door het beperkte aanbod, zijn de prijzen ook hoger. Medische mondkapjes zijn geen uitzondering en hun prijs kan dan ook 10 keer hoger oplopen dan stoffen maskers.

Hogere prijzen, moeilijk te vinden, ze dragen bij aan vervuiling en zijn op lange termijn oncomfortabel. Als je je niet zou plaatsen in de gezondheidszorg, zijn er talloze andere opties die betrouwbaar zijn en een positief effect hebben.

Wegwerp mondkapjes

Als je slechts een kort gebruik plant voor mondkapjes, komen wegwerp mondkapjes goed van pas. Wat maakt ze zo populair? Hier zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Ze zijn licht en goedkoop

Het spreekt voor zich, het ademende materiaal is makkelijk te produceren, te gebruiken en doorheen te ademen. Bijzonder handig!

 • Bescherming tot 2 uur lang

Door de 3 lagen maken ze een goede bescherming mogelijk. Ze zijn anti-stof (Particulate matter, (PM2.5)), wat verwijst naar deeltjes in de lucht die vervuiling veroorzaken.

 • Ze zijn de beste optie voor korte termijn

Niet de beste lange termijn optie, noch de meest ecologische omdat ze (natuurlijk) niet herbruikbaar zijn. Ze moeten na elk gebruik weer worden weggegooid in een gesloten afvalbak.

Stoffen mondkapjes

Stoffen maskers zijn niet geschikt voor medisch gebruik, maar ze zijn wel de beste optie bij het zoeken naar een goed mondkapje die goede bescherming geeft zonder te veel te kosten. Maar waar moet je op letter als je op zoek gaat? De volgende regels zijn de meest gemeenschappelijke die moeten worden gevolgd bij de aankoop van je masker:

 • Het materiaal moet minstens 90% van de virusbacteriën tegenhouden

Eén laag gaat je niet voldoende beschermen – wat je ook uitademt, het zal makkelijk door een één-laags mondkapje gaan. Een reeks stoflagen geeft meer ruimte om de virusdeeltjes te laten plakken aan het masker dan dat ze door de luchtstroom komen. Onderzoeken tonen aan dat 90% en meer van de virusdeeltjes niet doorkomen in de luchtstroom als het mondkapje meer dan één laag bevat. Toch kunnen veel lagen het moeilijker maken om door te ademen.

 • Zoek naar OKEO TEX Standaard 100-certificering

Je zult je mondkapje vaak en misschien wel voor een langere tijd gebruiken. Het is belangrijk dat je mondkapje comfortabel zit. Ga op zoek naar mondkapjes die zich kunnen uitstrekken om beter over je gezicht te passen. Idealiter moeten ze ook de OKEO TEX Standaard 100-certificering hebben, ‘s werelds bekendste label voor textiel dat is getest is op schadelijke stoffen.

 • De stof moet ademend zijn

Hoe goed je door een materiaal heen kunt ademen is net zo belangrijk als hoe het de verspreiding van ziektes tegenhoudt. Als het moeilijk is om doorheen te ademen, kan het gevaarlijk zijn voor mensen met ademhalingsproblemen. Uiteindelijk kunnen deze mensen ervoor kiezen om geen mondkapje te maken. Dus, wat zijn de beste materialen voor mondkapjes?

Nauwsluitend

Nauwsluitende mondkapjes bieden de perfecte balans tussen een goed beschermingsniveau en comfort. Ze zijn een geweldige optie, omdat:

 • Ze bieden een betere bescherming aan

Een goede pasvorm is belangrijk om te voorkomen dat je aan het mondkapje gaan zitten en om meer kans te hebben dat je aan je gezicht komt. Dit is wat we natuurlijk proberen te voorkomen. Daarom zijn nauwsluitende mondkapjes de beste optie voor een optimale bescherming. Je wil dat je mondkapje zo min mogelijk openingen heeft. Als het mondkapje losjes over je neus en mond past, is het voldoende om grote virusdeeltjes die uit bijvoorbeeld een mond van een ziek persoon komen, tegen te gaan.

 • Ze kunnen worden aangevuld met luchtfilters

Een nog hoger veiligheidsniveau kan worden aangeboden door een luchtfilter (N95 PM2.5) toe te voegen bij mondkapjes met filtervakje.

 • Ze zijn comfortabel voor gebruik lange termijn

Omdat mondkapjes zo dicht bij je gezicht zitten, zorg ervoor dat ze de juiste certificeringen hebben (zoals OKEO TEX Standaard 100), om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt na langdurig gebruik. De elastische pasvorm moet worden ontworpen om de huidige problemen te bestrijden met gangbare, gecertificeerde medische maskers: irritatie achter de oren, te loszittend of te strak.

Microvezel

Microvezel mondkapjes zijn een populaire keuze van materiaal voor maskers. En terecht, ze bieden namelijk:

 • Een goedkope optie

Ze zijn een van de goedkoopste opties, zonder hun kwaliteit te verliezen. Microvezel is namelijk makkelijk te verkrijgen en te produceren, en wordt daarom vaak gebruikt in de kledingindustrie.

 • Een duurzame stof

Omdat deze mondkapjes goedkoop zijn betekent niet dat ze slechte kwaliteit hebben. Microvezel is een duurzaam materiaal dat het masker zelfs na de meest grondige wasbeurten overleeft. Een alternatief voor het gebruik van de wasmachine kan zijn om de mondkapjes in kokend water te zetten voor 30-60 seconden.

 • Comfortabel materiaal met de beste bescherming

Ze lijken op het doekje dat je gebruikt om je bril mee schoon te maken, dus heel zacht en aangenaam om te dragen. Gecertificeerd OKEO TEX Standaard 100, je bent er zeker van dat je het maximale comfort en veiligheid uit je masker haalt!

Katoen

Katoenen maskers zijn op de markt gekomen als een betrouwbare optie om bescherming te bieden voor het Coronavirus. Echter, de volgende redenen maken katoenen masker een iets duurdere optie voor een mondkapje:

 • Ze bieden een goede bescherming aan

Katoen wordt aanbevolen als optie voor stoffen mondkapjes. Bij voorkeur een masker een een hoog draadaandeel – 80% of meer. Het zal beter zijn werk doen om micro-organismen uit te filteren dan die met een lager draadaandeel.

 • Ze kunnen moeilijk te vinden zijn

Door de toename in vraag is er echter een tekort aan katoen ontstaan, waardoor ze moeilijker te verkrijgen zijn.

 • Ze zijn niet de meest milieuvriendelijke optie

Katoen heeft een vrij grote ecologische voetafdruk vanwege de hoeveelheid water en energie die nodig is om het te maken.

Polyester

Polyester mondkapjes worden vaak gebruikt in openbare gelegenheden, tijdens het winkelen en reizen bijvoorbeeld. Ze zijn en blijven een goede keuze voor bescherming. Polyester mondkapjes beschermen net zo goed tegen het Coronavirus als tegen andere ziektes:

 • De goedkoopste optie

Polyester is vrij goedkoop te produceren en is ook licht. Het is daarom de goedkoopste optie op de markt als het gaat om herbruikbare mondkapjes.

 • Wasbaar bij hogere temperaturen om bacteriën en virussen beter te doden

Hoewel ze slechts één laag stof hebben, kan dit textielachtige materiaal tot 90°C gewassen worden. Bij hogere temperaturen hebben virussen en bacteriën een grotere kans om gedood te worden. Je moet ze na elk gebruik wassen om alle mogelijke sporen van het Coronavirus te verwijderen.

Mondkapjes met meerdere lagen

 • Extra lagen = meer bescherming

Meerlaagse mondkapjes kunnen met 3 of 4 lagen worden geleverd of met extra filtervakjes. Deze mondkapjes bieden extra bescherming in vergelijken met ”normale” mondkapjes door de extra lagen die voorzien zijn voor filtratie. De middelste lagen zijn bijvoorbeeld gemaakt van een niet-gewoven gecertificeerd filtreerapparaat. De binnenste laag is gemaakt van 100% katoen, waardoor ze minder jeuken en comfortabeler zijn.

 • Laatste laag voor looks

Dus, de binnenste lagen van deze mondkapjes bieden dus comfort en bescherming aan. De buitenste lagen blijven natuurlijk ook niet achter! Deze laag is gemaakt van polypropyleen, dus dienen niet alleen als extra beschermingslaag maar ook om optimaal te zijn voor het bedrukken van een ontwerp.

Hoe draag je een mondkapje?

Welke je ook kiest, het goed behandelen van deze beschermende accessoire is erg belangrijk. Aangezien je handen een belangrijke aantrekker zijn van virussen en ziektekiemen, moet je je handen vaker dan normaal, minimaal 20 seconden met water en zeep wassen. Je moet altijd je mondkapje aan de zijkanten vastpakken en nooit de binnenkant van het materiaal.

Zorg ervoor dat de stof geen gaatjes heeft en zet hem vast met elastieken of bandjes achter je hoofd of rond je oren. Het moet zowel je neus als mond bedekken en onder je kin passen. Er mag geen ruimte zitten tussen je gezicht en de stof. De pasvorm moet strak zijn, maar wel comfortabel aanvoelen. Je moet er gemakkelijk doorheen kunnen ademen, dus draag er geen als het lastig ademen is voor jou.