Hoe Bereken Je Het Aantal Pagina’s Voor Je Boekje

Hoe Bereken Je Het Aantal Pagina’s Voor Je Boekje

Ontwerpen zonder uit te rekenen hoeveel pagina’s je nodig hebt voor je boekje, dat leidt tot een ontwerp ramp. Doordat je weet hoeveel pagina’s je nodig hebt en door een goede lay-out, zorg je ervoor dat het drukken van je boekjes soepel verloopt en dat je bedrijf tijd, geld, moeite en andere middelen bespaart. Dus, hoeveel pagina’s moet zo’n boekje nou hebben?

Eerlijk gezegd zijn er maar weinig regels voor hoeveel pagina’s een boekje moet hebben. Het aantal kan slechts 8 en zelfs 200 zijn. Er zijn echter een aantal die je moet onthouden bij het berekenen van het aantal pagina’s.

Het Minimum

Boekjes hebben een minimum aantal pagina’s om als boekje te worden gezien. Het minimum is 8 pagina’s, anders kan het drukwerk gezien worden als een folder.

Onthoud: het minimum aantal pagina’s verschilt afhankelijk van de bindwijze van het boekje:

  • geniet – minimaal 8 pagina’s
  • garenloos gelijmd – minimaal 52 pagina’s
  • ooggeniet – minimaal 8 pagina’s
  • wire-o binding – minimaal 10 pagina’s

De Boekjesbindingmethode

Standaardboekjes, zoals geniete boekjes, ooggeniete boekjes en harde omslag boekjes, worden gemaakt door gevouwen vellen papier bij de ruggengraat te binden. Vanwege deze specifieke methode moeten de pagina’s altijd in een veelvoud van 4. Elk gevouwen vel papier dat wordt vastgezet voegt 4 pagina’s toe. Dit zorgt ervoor dat boekjes altijd een even aantal pagina’s hebben.

Het is mogelijk om een boekjesontwerp te maken met pagina’s die niet deelbaar zijn door 4, maar dit zal ervoor zorgen dat je lege, witte pagina’s aan het einde hebt.

Er is een uitzondering op deze regel, namelijk: wire-o boekjes. Deze boekjes worden gemaakt door afzonderlijke, bedrukte pagina’s te binden met een aluminium zilverdraad. De pagina’s hoeven slechts in een veelvoud van 2. Voor elk vastgezette vel worden slechts 2 pagina’s toegevoegd.

Het Limiet

Houd rekening met het maximum aantal pagina’s dat je boekje kan hebben. Elke methode heeft een limiet op het aantal pagina’s. Hier even een snelle doorloop:

  • geniet – tot 64 pagina’s
  • garenloos gelijmd – tot 200 pagina’s
  • ooggeniet – tot 64 pagina’s
  • wire-o binding – tot 64 pagina’s

Het Doel

Denk na over wat je doel is met je boekjes. Wat is het doel van je marketingcampagne, of waarom heb je ze nodig?

Directe verzending

Bijvoorbeeld, als je boekjes naar je klanten wil sturen om ze te vertellen over je nieuwe producten, dan heb je waarschijnlijk niet veel pagina’s nodig. Je kunt een boekje van 8-16 pagina’s gebruiken, zodat je het makkelijk direct naar een klant kan sturen.

Merkboek

Als je een merkboek nodig hebt, moet je misschien rekening houden met de omvang van je bedrijf en je activiteiten. Stel dat je een groot bedrijf bent, dat gespecialiseerd is in design, dan heb je misschien veel ruimte nodig om alles in detail uit te leggen. Een 52-64 pagina boekje zou goed moeten zijn. Aan de andere kant, als je een kleiner bedrijf bent dat net begonnen is aan het bouwen van een merk, heb je misschien minder ruimte nodig. Een 20-32 pagina boekje zou voldoende moeten zijn.

Beurs

Heb je besloten om op je volgende beurs een boekje in je goodiebag te doen? Als je van plan bent om een overzicht van je bedrijf te geven, is een groter boekje van 12-24 pagina’s perfect. Als je een paar producten gaat promoten is het beter om een kleiner boekje te pakken, van zo’n 8 pagina’s.

Trainingshandleiding

Als je het slimme idee had om een boekje te gebruiken als trainingshandleiding voor je medewerkers, dan heb je misschien veel meer ruimte nodig om alle bijzonderheden van de baan uit te leggen, dus denk hierbij aan 100-150 pagina’s.

Wanneer je het aantal pagina’s dat je nodig hebt uitrekent voordat je gaat ontwerpen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste sjablonen hebt, afhankelijk van het bindingstype dat het beste bij jouw pagina hoeveelheid past!