De Print en Design Trends van 2019

De Print en Design Trends van 2019

Nieuw jaar, nieuwe trends! Terwijl de wereld steeds verandert van richting, verandert de print industrie ook mee. Design en print zijn natuurlijk erg met elkaar verbonden, laten we dus kijken naar wat de belangrijkste trends in de industrie zijn in 2019.

Trending Topics

Volgens het laatste rapport van D&AD zijn er drie verschillende trends waar te nemen die te maken hebben met design. Deze trends zijn bepalend in 2019.

Ga voor menselijk

De Print en Design Trends van 2019 | Ga voor menselijk

Eén van de trends die door D&AD wordt genoemd gaat over het feit dat designers steeds meer nadruk leggen op het menselijke trekje om onszelf steeds te willen verbeteren. Dit gaat ook over het werken aan designs die zijn bedoeld voor de gezondheidszorg, het milieu en bedrijven die de omgang van mensen met sociale media wilt veranderen door apps te maken die de tijd dat men online is bijhoudt.

Een scheur in de maatschappij

De Print en Design Trends van 2019 | Een scheur in de maatschappij

Een andere trend die steeds beter zichtbaar wordt is dat de design industrie steeds meer aandacht geeft aan maatschappelijke problemen. Dit geldt voor zowel politieke, economische als humane problemen waarmee de wereld vandaag de dag kampt. Deze problemen vormen de inspiratie voor veel ontwerpers. Ze proberen de ernst ervan vast te leggen in hun ontwerp.

Nog los van het design zelf, wordt de print industrie steeds bewuster van haar impact op het milieu. Dit heeft geleid tot een aantal initiatieven die de voetafdruk van de industrie op het milieu moeten verkleinen:

Alles is groen

De Print en Design Trends van 2019 | Alles is groen
  • Eco-vriendelijke inkt. Inkt op water- en groente-basis worden steeds vaker een alternatief voor plastisol inkt, wat wordt gemaakt op PVC basis
  • Printers bieden nu ook groene materialen aan
  • Gerecycled papier wordt aangeboden aan klanten als een alternatief op normaal papier
  • Polyester is een ander eco-vriendelijk materiaal dat kan worden gebruikt om tassen en kleding mee te maken. Het is een synthetisch materiaal dat niet snel viest wordt en wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Je kunt de stof steeds weer recyclen.

De tech oplossingen

De design industrie houdt zich erg veel bezig met AI technologie, wat wordt gebruikt om te assisteren bij het ontwerpen. Deze ontwikkelingen maken de design processen sneller en efficiënter. In de print industrie is er ook een trend gaande wat het controleren van artwork soepeler laat verlopen:

De behoefte bijhouden

De Print en Design Trends van 2019 | De Behoefte Bijhouden
  • Printers gebruiken nieuwe software en online algoritmes die helpen bij het stroomlijnen van hun werkwijze. Dit wordt gedaan om de groeiende behoefte voor online drukken bij te kunnen houden. Het is ook zichtbaar op onze eigen website. Je kunt het werk nu automatisch laten controleren om erachter te komen of je bestand klaar is om naar de drukker te gaan. Als zo’n automatische check niet mogelijk is voor jouw product wordt het pas gecontroleerd door één van onze experts.

Trendy stijlen

Hang naar het verleden

De Print en Design Trends van 2019 | Hang naar het verleden

Laten we het naast de trends ook hebben over populaire stijlen die in 2019 een comeback maken. Veel ontwerpers gaan weer terug naar een aantal old school designstijlen en geven er hun eigen moderne draai aan. Een goed voorbeeld van zo’n stijl die een comeback maakt is Memphis Design.

Memphis Design een design beweging die langzaam maar zeker terugkomt in veel ontwerpen in de afgelopen jaren. Het haalt inspiratie uit de jaren 80, Art Deco, Pop Art en Kitsch uit de jaren 50. Het viert de rebellie tegen wat traditioneel werd gezien als ‘goede smaak’.

Art Deco is nog zo’n kunstbeweging die weer flink wat aandacht krijgt dit jaar. Veel ontwerpen bevatten de complexe en geometrische lijnen die doen denken aan die tijd, maar dan met een wat modernere benadering.

Trends in Inkt

Nieuwe materialen en drukwerktechnieken zorgen voor veel nieuwe kansen voor grafisch ontwerpers. Het gebruiken van verschillende soorten inkt kan bijvoorbeeld écht het verschil maken.

Metalen inktsoorten worden steeds populairder. Ze zorgen voor veel glans die zelfs de eenvoudigste ontwerpen tot leven brengt. Het kan voor veel verschillende gelegenheden worden gebruikt, zoals evenementen en feestjes om jouw print net die premium uitstraling te geven.

Neon of fluoriserende inktsoorten worden ook steeds vaker gebruikt. Dit kan elk print product een toffe touch geven en straalt plezier uit.

Je kunt printen op zowel donkere als transparante materialen zoals kleding en transparante stickers. Hoewel er veel kleuren verkrijgbaar zijn, is witte inkt een populaire kleur om op dit soort materialen te drukken.

Raak Eens Aan

De Print en Design Trends van 2019 | Raak Eens Aan

Het toevoegen van speciale effecten aan papier zoals papier ciseleren was vroeger een langzaam en duur proces. Technologische ontwikkelingen hebben het echter mogelijk gemaakt om deze processen een stuk eenvoudiger en goedkoper te maken. Het gebruiken van deze coole technieken zorgt ervoor dat elk papieren product er speciaal en luxueus uit komt te zien.

Hoewel het volgen van de laatste design trends veel voordelen kan hebben voor je bedrijf, is het belangrijk om altijd trouw te blijven aan je merk. Trends komen en gaan, maar je merk is voor altijd. Volg deze trends en gebruik ze waar mogelijk om jouw merk de boost te geven die het verdient!