De plastic uitdaging

De plastic uitdaging

Plastic zit tegenwoordig in ons dagelijks leven verweven. In onze gemakscultuur is plastic helaas een basismateriaal geworden. Waar je ook kijkt, je vindt het overal: flessen, verpakkingen, kleding en nog veel meer.

De meest voorkomende soorten plastic

Als we het over plastic of kunststof hebben, denken we vaak maar aan één materiaal, maar in werkelijkheid zijn er vele variaties. Kunststoffen zijn voornamelijk synthetische materialen die bestaan uit polymeren, lange moleculen die zijn opgebouwd uit kleinere eenheden die monomeren heten. Synthetische kunststoffen worden gemaakt van olie, gas of steenkool die onder hoge druk en temperatuur worden gebracht en in specifieke vormen gegoten worden tot plastic verpakkingen en alledaagse voorwerpen. 

Er zijn veel verschillende soorten plastic: sterk, flexibel, hittebestendig, bros, transparant, ondoorzichtig en nog veel meer. Hier zijn enkele van de meest voorkomende kunststoffen die we dagelijks gebruiken:

 • Polypropyleen (PP): deze kunststof gaat lang mee en is flexibel en hittebestendig. Enkele van de meest voorkomende polypropyleen kunststoffen worden gebruikt in voedselverpakkingen, vershoudbakjes, rietjes, flessendoppen en medische hulpmiddelen.
 • Polyvinyl Chloride (PVC of vinyl): deze kunststofsoort is hard, stug en bestand tegen chemicaliën. Het zit in voedselverpakkingen, kinderspeelgoed, vinylvloeren en tafelkleden – en het bevat schadelijke gifstoffen voor de menselijke gezondheid.
 • Polyethyleentereftalaat (PET): dit plastic wordt gekenmerkt door zijn sterkte en is bestand tegen chemicaliën en water. Enkele veel voorkomende voorbeelden zijn waterflessen, frisdrankflessen en specerijenpotjes.
 • Hogedichtheidspolyethyleen (HDPE): te vinden in melk- en sappakken, wasmiddelflessen en boodschappentassen. HDPE is een sterke kunststof die bestand is tegen vocht en chemicaliën.
 • Lagedichtheidpolyethyleen (LDPE): deze soort is zacht, transparant en flexibel.
 • Een paar van de meest voorkomende artikelen met LDPE zijn plastic wikkels, broodzakken, noppenfolie, plastic bekertjes, wegwerpverpakkingen en plastic tasjes.
 • Polystyreen (PS): beter bekend als piepschuim, dit plastic is stevig en isolerend. Het bevat schadelijke gifstoffen voor de menselijke gezondheid en zit in plastic bekertjes, bordjes, afhaalbakjes en verzend- en productverpakkingen.

De plastic uitdaging

Hoewel plastic talloze funcites in onze samenleving heeft gekregen en economisch zeer aantrekkelijk is, gaat het ten koste van het milieu en de volksgezondheid. 

 1. Plastic draagt actief bij aan de vervuilingscrisis: ongeveer 76% van het plastic dat werd geproduceerd tussen 1950 en 2017 is nu plastic afval dat op stortplaatsen terecht is gekomen of onverantwoord in de natuur is gedumpt. Vandaag de dag kun je niet meer aan plastic ontsnappen. Het zit in de grond die we oogsten, in het water dat we drinken, in de lucht die we inademen en zelfs in de grootste bron van zuurstof op aarde: de oceaan.
 2. Plastic wordt geproduceerd met niet-hernieuwbare grondstoffen: de meeste kunststoffen worden gemaakt van chemicaliën uit fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen dragen sterk bij aan klimaatverandering, omdat ze de lucht vervuilen en broeikasgassen produceren.
 3. Ze vormen een bedreiging voor de menselijke gezondheid: de wetenschap heeft aangetoond dat dagelijkse blootstelling aan plastic dat giftige chemische bestanddelen afgeeft, gevaarlijk is voor onze gezondheid. Onderzoek toont aan dat plastic chemicaliën en deeltjes leiden tot problemen in onze reproductieve gezondheid en de gezondheid van de hersenen. Ook veroorzaakt het chronische ziekten en kanker.
 4. Plastic draagt bij aan lucht-, water- en bodemverontreiniging: plastic afval lekt giftige chemicaliën in de grond die in ons grondwater en ecosystemen sijpelen. Zo hebben plastic deeltjes zoals BPA verstorende effecten op het hormoonsysteem en zijn ze schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.
 5. Ze zijn dodelijk voor dieren: miljoenen dieren zijn gestorven door verstrikking of verhongering door plastic. Microplastics worden aangetroffen in veel zeedieren en vogelsoorten. Microplastics blokkeren het spijsverteringskanaal van deze dieren met de dood als gevolg.

Recycling als onderdeel van de oplossing

Het wereldwijde probleem van plasticvervuiling kan niet worden opgelost door recycling alleen. Recycling zal ons bijvoorbeeld niet helpen het plastic in de oceaan of op stortplaatsen op te ruimen. Deze uitdaging is te groot en complex voor één simpele oplossing. De meeste kunststoffen kunnen echter wel worden gerecycled en worden gebruikt als nieuwe hulpbron voor nieuwe producten.

Een studie uit 2019 toonde aan dat slechts 9% van het plastic wereldwijd wordt gerecycled. Dat is niet erg bemoedigend of wel? Gelukkig zijn er dingen die je als consument kunt doen om de productie van nieuw plastic te verminderen, zoals:

 1. Je totale plastic gebruik verminderen en zoveel mogelijk plasticvrije alternatieven kiezen.
 2. Zoveel mogelijk plastic op de juiste manier recyclen, waardoor er minder fossiele brandstoffen worden geproduceerd, ruimte op stortplaatsen vrijkomt, energie wordt bespaard en de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd

Plastic drukwerk recyclen

In Nederland hoort het plastic afval in de PMD-container of de restafvalbak, afhankelijk per gemeente. Voor het grofvuil raden we je aan om plastic afval bij het plaatselijke recyclingcentrum af te geven of een inzameling door een recyclingbedrijf te regelen.

De alternatieven van Drukzo

Zoals we hierboven al beschreven, hebben veel plastic producten en voorwerpen die ons dagelijks omringen schadelijke gevolgen voor het milieu. Gelukkig is er één ding dat je kunt doen om te voorkomen dat plastic de overhand neemt – vermijd zulke producten en kies voor natuurlijke en ecologische alternatieven.

We hebben veel alternatieven op plastic producten in ons assortiment zoals re-board wanden, re-board statafels en re-board panelen:

Helaas valt plastic in sommige producten niet te vermijden. In elektronica is het een standaard materiaal. We bieden voor sommige van onze elektronische producten toch alternatieven van bamboe die helpen plasticvervuiling en energieverbruik te verminderen:

Als je meer wilt leren over duurzaamheid met betrekking tot promotioneel drukwerk, bekijk dan onze artikelen over het belang van recyclen, hoe je printproducten het best kunt hergebruiken en minder afval kunt produceren.