IBAN: wat is het en wat moet ik ermee doen?

IBAN: wat is het en wat moet ik ermee doen?

Vanaf 1 februari 2014 vervalt het huidige bankrekeningnummer. Hiermee komt een einde aan het dubbele betalingssysteem binnen Europa. Maar hierdoor komt ook het betalingsverkeer stil te liggen als jij nog niet jouw IBAN nummer hebt doorgegeven aan je klanten (bijvoorbeeld door je nieuwe IBAN rekeningnummer op je briefpapier te plaatsen). Maar wat is IBAN precies? En welke maatregelen kun je treffen als ondernemer?

Wat is IBAN?

IBAN staat voor International Bank Account Number en is gebaseerd op je huidige bankrekeningnummer. IBAN is vastgelegd als een officieel betalingsmiddel in de Europese wetgeving. Alle SEPA (single euro payment area) landen doen hieraan mee, dat zijn in totaal tweeëndertig landen.

Hoe schrijf je IBAN nummers in Nederland?

Een IBAN nummer bestaat in Nederland uit 18 tekens, dit verschilt echter per land. Het nummer is opgemaakt uit de landcode, de naam van de bank, en je huidige rekeningnummer. Zie hier een voorbeeld:

NL99 BANK 0123 4567 89

De landcode NL99 ontstaat door de afkorting van het land en daarna de controle cijfers. Dit controlecijfer is een code van je rekeningnummer en verschilt daardoor per rekeningnummer. Op www.iban-converteren.nl kun je heel gemakkelijk je rekeningnummer omzetten in een IBAN nummer. Na de landcode heb je de naam van de bank waar jij je rekeningaccount hebt afgesloten gevolgd door het huidige rekeningnummer.

Waar plaats je een IBAN nummer?

Een IBAN nummer is een bankrekeningnummer. Dit nummer is daardoor verplicht op factuurpapier. Daarnaast is het gebruikelijk dat je je bankrekeningnummer vermeld op bijvoorbeeld je website, je e-mail, loonstroken, faxberichten, brochures, offertepapier en briefpapier. Op de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van waar je het beste een IBAN nummer kunt plaatsen op briefpapier. Je kunt er zelf voor kiezen het IBAN nummer te plaatsen op de plaats van je huidige rekeningnummer of daaronder. Zo vinden je klanten gemakkelijk en snel je IBAN-nummer terug.

Gevolgen wanneer je geen IBAN gebruikt

Wanneer je het IBAN nummer niet gebruikt na 1 februari 2014 zal de continuïteit van het betalingsverkeer stil komen te liggen, waardoor er extra kosten kunnen ontstaan. In dat geval kun je het beste contact opnemen met je bank/adviseur voor het opstellen van een noodscenario. Het huidige rekeningnummer komt namelijk te vervallen op 1 februari 2014. Er kan dus helemaal geen gebruik meer van gemaakt worden. Daarom is het belangrijk dat jij je klanten op de hoogte stelt en dat jij je IBAN nummer aan hen doorgeeft.

Wat kun jij doen als ondernemer?

Jij, als ondernemer, kunt je alvast voorbereiden op deze verandering. Mocht je veel gebruik maken van automatische betalingssystemen dan is het verstandig de IBAN impact-check te doen op de site: www.overopiban.nl. Daarnaast is het verstandig om briefpapier en factuurpapier aan te passen met een IBAN nummer wanneer je deze opnieuw besteld. Tot 1 februari 2014 kun je beide rekeningnummers vermelden en na 1 februari is alleen het IBAN nummer nog van toepassing.