5 marketing tips voor de kleine ondernemer

5 marketing tips voor de kleine ondernemer

Nieuwe klanten vinden en bestaande klanten houden kan voor jou als kleine ondernemer best lastig zijn, vooral in deze rare tijden. Je hebt weinig tijd en weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Deze 5 marketing tips helpen je om jouw bedrijf verder te ontwikkelen en nieuwe klanten aan te trekken. Bovendien zijn de tips makkelijk en snel toepasbaar, zodat je er vandaag nog mee aan de slag kan.

1. Zoek (nog) beter binnen je eigen netwerk

Binnen je eigen netwerk kun je vaak de beste klanten vinden. Doordat je ze al kent, zullen ze makkelijker klant bij je worden. Daarnaast mag je bij deze klanten over het algemeen meer fouten maken zonder dat ze bij je weggaan, al wil je het liefst natuurlijk geen fouten maken bij je kennissen.

2. Ga naar (virtuele) evenementen

Zoals bij de eerste tip al bleek is een groot en sterk netwerk erg belangrijk. Door naar relevante evenementen te gaan leer je potentiële klanten kennen, die je of direct klant kan maken of kan toevoegen aan je netwerk (en later klant kan laten worden). Vergeet niet om je gepersonaliseerde polo te dragen zodat je meteen herkend wordt! Dit zorgt ervoor dat jij professioneel en voorbereid voor de dag komt.

3. Zorg ervoor dat je bedrijfspand eruit springt

Heb je jouw eigen bedrijfspand? Dan is dat een ideaal middel om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen. Als mensen de kans krijgen om even te gaan wandelen, heb je de kans dat klanten je binnenkort opzoeken. Gebruik bijvoorbeeld spandoeken en vlaggen met jouw bedrukking om jouw pand in het straatbeeld op te laten vallen.

4. Gebruik social media

Via social media kun je eenvoudig jouw doelgroep bereiken. Zorg ervoor dat je leuke berichten plaatst die verband houden met jouw bedrijf. Je kunt je netwerk uit tip 1 vragen om jouw bereik te vergroten. Als tien van jouw vrienden een bericht delen, dan heb je vaak een bereik van duizenden personen. Groot voordeel van social media is dat het gratis op te zetten is. Een nadeel is dat het veel tijd kost om bij te houden.

Wil je nog meer onder de aandacht komen in de social media wereld? Organiseer een giveaway! Dit zal mensen motiveren om je posts te delen en hun vrienden te taggen, wat hen ook de kans geeft om te winnen. Op zoek naar inspiratie voor giveaway producten? Bekijk ze hier!

5. Benader jouw lokale doelgroep

80% van de kleine bedrijven hebben een lokale doelgroep. Wanneer je weet dat jouw doelgroep zich in een klein geografisch gebied bevindt, dan maakt dat de marketing een stuk makkelijker en goedkoper. Je hoeft namelijk niet de personen te benaderen die niet binnen dat gebied vallen. Zo hou je dus wel tijd over de lokale doelgroep die er wel toe doet. Wanneer je weet waar de doelgroep woont, dan is een huis-aan-huis mailing erg effectief. Veel ondernemers denken dat dit duur is, maar dit valt hartstikke mee. Voor €30 lig je namelijk al bij 1.000 huishoudens op de deurmat.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Bovenstaande tips zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn genoeg mogelijkheden om meer nieuwe klanten binnen te halen en jouw bedrijf te laten groeien. Heb jij een goede marketing tip of een voorbeeld van een uitstekende campagne? Laat het weten in de reacties! Ik ben erg benieuwd naar jullie ideeën.