Vouwmogelijkheden

Vouwmogelijkheden

Folders zijn een uitstekende manier om de ruimte voor reclame te verdubbelen, terwijl het product zelf niet te groot wordt. Maar hoe vouw je de folder? Wat is het beste voor je ontwerp? Bekijk de verschillende mogelijkheden hieronder.

Enkele vouw

Bij een enkele vouw wordt het papier eenmaal gevouwen. Het vel kan in de lengte of in de breedte worden gevouwen, en wordt daardoor in principe twee gelijke stukken verdeeld die eenmaal gevouwen precies op elkaar passen. Maar het is ook mogelijk om de vouw op een andere plaats toe te passen, waardoor bijvoorbeeld een vierkant formaat ontstaat als het vel is gevouwen en de voorzijde slechts een deel van de ‘binnenzijde’ bedekt.

Half fold
Half fold

Wikkelvouw

Een wikkelvouw wil zeggen dat er twee keer wordt gevouwen in dezelfde richting. Eén deel van het te vouwen formaat wordt omsloten door de andere twee delen. Dat deel is iets minder breed om te voorkomen dat het, wanneer eenmaal gevouwen, hinderlijk opbolt. Zo is de gevouwen folder mooi plat. Voor een wikkelvouw worden éénmaal vouwkosten berekend.

Tri-fold

Zig-zag vouw

Een zig-zag vouw wil zeggen twee keer vouwen in tegengestelde richting. De drie delen van het gevouwen formaat zijn even breed, waardoor de delen mooi over elkaar heen vallen als het papier eenmaal gevouwen is. Voor een zig-zag vouw worden éénmaal vouwkosten berekend.

z-fold

Kruisvouw

Bij een kruisvouw wordt het vel papier in eerste instantie twee keer gevouwen, de tweede vouw staat haaks op de eerste vouw. Deze manier van vouwen wordt veel toegepast bij het vouwen van posters naar een handzaam formaat. Ook kranten worden met deze ‘kruisslag’ gevouwen om ze op brievenbusformaat te krijgen, deze bestaan echter bij het vouwen uit meerdere pagina’s. Bij de kruisvouw wordt in principe uitgegaan van een enkel vel papier.

cross fold

Wikkelvouw folders (8 paginas)

Bij een open Wikkelvouw wordt het papier tweemaal gevouwen, waarbij het de bedoeling is dat het linker- en rechterdeel naar binnen worden gevouwen en elkaar in het midden nét niet raken. De te vouwen delen hoeven niet van gelijke grootte te zijn, een asymmetrische oplossing behoort ook tot de mogelijkheden.

roll fold

W-vouw

Een W-vouw is een soort open luikvouw met een extra pagina, ook perfect voor wanneer je veel te vertellen hebt! De pagina moeten allen dezelfde wijdte hebben, dus 100mm – 100mm – 100mm – 100mm.

Ondanks de grootte hoeveelheid opties weet jij nu precies welk type folder je moet kiezen voor je volgende campagne. Ben je toch op zoek naar iets nieuws? Laat het ons dan even weten in de reacties hieronder.