Vouwmogelijkheden

Folders zijn een uitstekende manier om de ruimte voor reclame te verdubbelen, terwijl het product zelf niet te groot wordt. Maar hoe vouw je de folder? Wat is het beste voor je ontwerp? Bekijk de verschillende mogelijkheden hieronder.

Enkele vouw

Bij een enkele vouw wordt het papier eenmaal gevouwen. Het vel kan in de lengte of in de breedte worden gevouwen, en wordt daardoor in principe twee gelijke stukken verdeeld die eenmaal gevouwen precies op elkaar passen. Maar het is ook mogelijk om de vouw op een andere plaats toe te passen, waardoor bijvoorbeeld een vierkant formaat ontstaat als het vel is gevouwen en de voorzijde slechts een deel van de ‘binnenzijde’ bedekt.

Half fold
Half fold

Wikkelvouw

Een wikkelvouw wil zeggen dat er twee keer wordt gevouwen in dezelfde richting. Eén deel van het te vouwen formaat wordt omsloten door de andere twee delen. Dat deel is iets minder breed om te voorkomen dat het, wanneer eenmaal gevouwen, hinderlijk opbolt. Zo is de gevouwen folder mooi plat. Voor een wikkelvouw worden éénmaal vouwkosten berekend.

Tri-fold

Zig-zag vouw

Een zig-zag vouw wil zeggen twee keer vouwen in tegengestelde richting. De drie delen van het gevouwen formaat zijn even breed, waardoor de delen mooi over elkaar heen vallen als het papier eenmaal gevouwen is. Voor een zig-zag vouw worden éénmaal vouwkosten berekend.

z-fold

Kruisvouw

Bij een kruisvouw wordt het vel papier in eerste instantie twee keer gevouwen, de tweede vouw staat haaks op de eerste vouw. Deze manier van vouwen wordt veel toegepast bij het vouwen van posters naar een handzaam formaat. Ook kranten worden met deze ‘kruisslag’ gevouwen om ze op brievenbusformaat te krijgen, deze bestaan echter bij het vouwen uit meerdere pagina’s. Bij de kruisvouw wordt in principe uitgegaan van een enkel vel papier.

cross fold

Open Luikvouw

Bij een open luikvouw wordt het papier tweemaal gevouwen, waarbij het de bedoeling is dat het linker- en rechterdeel naar binnen worden gevouwen en elkaar in het midden nét niet raken. De te vouwen delen hoeven niet van gelijke grootte te zijn, een asymmetrische oplossing behoort ook tot de mogelijkheden.

roll fold

W-fold

A w-fold is an extension of a z-fold with an extra page, also perfect for when you have more to say! Just like the z-fold all pages should be of the same width 100mm – 100mm – 100mm – 100mm

With so many different options available, we are sure to have the right fold for your next leaflet! Looking for something different? Let us know in the comments below.