Haal meer uit je drukwerk met QR-codes

Haal meer uit je drukwerk met QR-codes

Je bent ze vast weleens tegengekomen op flyers, folders, posters of brochures: QR codes. Een QR code is een geblokte barcode die voor een Quick Respons zorgt. Dit betekent dat wanneer de QR code gescand wordt met een smartphone deze direct wordt omgezet in tekst of contactinformatie. In de meeste gevallen wordt er doorverwezen naar een website. Zo kun je jouw QR code gebruiken om te laten verwijzen naar de website van jouw bedrijf, evenement of campagne. Hierdoor is het gemakkelijker om jouw doel, bijvoorbeeld het bestellen op jouw website, te behalen. Laat je in deze blog inspireren door de verschillende mogelijkheden van QR codes en versterk de boodschap van jouw drukwerk!

Waarom QR codes gebruiken?

QR codes worden steeds vaker gebruikt als marketingtoepassing. Met een QR code kun je de interactie met je doelgroep aangaan. Ook is het uitermate geschikt om offline en online te combineren. Offline doormiddel van jouw drukwerk en online doormiddel van jouw website. Het verkrijgen van aanvullende informatie, het kunnen meedoen met acties en het direct kunnen bestellen worden gezien als de meest interessante mogelijkheden van QR codes. Speel hierop in en haal meer uit je drukwerk door niet alleen op offline maar ook online je bedrijf, evenement of campagne te promoten.

QR codes kun je op ieder type drukwerk toepassen

Eigenlijk is niets te gek om een QR code op te drukken. Wil je bijvoorbeeld jouw voorstelling op een flyer promoten? Voeg een QR code toe en bezoekers krijgen een heleboel aanvullende informatie te zien. Zo is er extra informatie over de voorstelling op internet te lezen, is er een speciale kortingsactie en er is een kort filmpje van de voorstelling te zien. Er wordt als het ware een beleving rondom de flyer gecreĆ«erd.

Met een QR code kun je ook de online verkoop van producten bevorderen. Wanneer je jouw nieuwe product in een brochure promoot, kun je aan de hand van een QR code in de brochure een directe link leggen naar de bestelpagina. Ook kun je een QR code op de achterkant van je visitekaartje drukken, zodat deze linkt naar bijvoorbeeld je contactinformatie en LinkedIn-profiel. Eigenlijk kun je een QR code vrijwel op ieder type drukwerk en voor ieder doeleinde kwijt.

QR code op een visitekaartje

Maak je eigen QR code

Heb je nog geen QR code? Deze kun je heel eenvoudig in een handomdraai op internet maken. Let er wel op dat je voor drukwerk gebruik maakt van een vector-bestand (.EPS). Je krijgt namelijk meestal de mogelijkheid om de QR code op te slaan als .JPG of .PNG. Deze zijn niet geschikt voor het drukken op bijvoorbeeld banners, folders of flyers. Een goede QR generator waarbij je QR codes als vector-bestand ontvangt is Keremerkan. Probeer deze QR code van Drukzo maar eens:

Tips

Denk er wel goed over na op welk type drukwerk je de QR code plaatst. Je moet namelijk rekening houden met de afstand tot je publiek. Wanneer je de QR code bijvoorbeeld op een abri plaatst, zal je deze groter moeten drukken dan op een visitekaartje of flyer. De minimale afmeting van een QR code op papier is 15 x 15 mm. Sommige smartphones kunnen kleinere QR codes namelijk niet scannen en hierdoor loop je de kans dat je een deel van je doelgroep misloopt. Voor een A4 formaat flyer of poster wordt 20 x 20 mm geadviseerd en voor een A3 formaat is dit 95 x 95 mm. Om een QR code beter en sneller scanbaar te maken kun je het beste gebruik maken van korte URL’s. Hoe langer de URL, des te groter en complexer de QR code wordt.

Korte en lange URL

Bij de eerste QR code is er een korte URL gebruikt en bij de tweede QR code een lange URL.

Houdt ook rekening met het kleurgebruik. Bij de QR generator van Keremerkan kun je zelf twee kleuren kiezen. Dit kunnen bijvoorbeeld de kleuren van je logo zijn. Let er wel op dat er voldoende contrast is tussen de kleuren. Zwart-wit is de meest gangbare kleurencombinatie.