Hoe weet ik of mijn resolutie hoog genoeg is?

Hoe weet ik of mijn resolutie hoog genoeg is?

Hoe weet ik of mijn resolutie hoog genoeg is? Hieronder staan een aantal tips die jou kunnen helpen bij het bepalen van de goede resolutie. .

Professionele design programma’s hebben opties om te zien wat de resolutie van het bestand is. Wanneer het bestand op ware grootte in jouw design programma staat weergegeven vragen wij een resolutie van 300DPI. Dit is de resolutie die nodig is om een haarscherp beeld te krijgen op jouw product. Bij grote producten zoals posters, spandoeken en roll-up banners wordt er van verder weg naar het product gekeken, dus zal een resolutie van 150DPI ruim voldoende zijn.

Ga er echter niet blind vanuit dat de resolutie voldoende is wanneer de instellingen op 300DPI staan. Het kan zo zijn dat je afbeeldingen, logo’s of teksten in jouw ontwerp hebt gebruikt die oorspronkelijk van lagere kwaliteit zijn. Om dat te voorkomen adviseren we je altijd de oorspronkelijke bestanden te gebruiken en nooit afbeeldingen of logo’s van het internet te halen. Ook het gebruik van programma’s als Paint (pro) of Picasa zorgen ervoor dat bestanden worden omgezet naar 72DPI, waardoor je een lelijke waas om jouw logo of tekst zult zien.

Je kunt het eenvoudigste zelf controleren of de resolutie aan jouw wensen voldoet door het bestand op 200% van zijn ware grootte in te zoomen. Voor visitekaartjes, pennen en andere producten welke je van dichtbij te zien krijgt kun je 600% aanhouden en voor banners, spandoeken en andere producten vanaf een meter kun je het bestand op 50% van de daadwerkelijke grootte controleren. Zie je geen verschil tussen broer en zus op de familiefoto? Dan zou dat een teken kunnen zijn dat de gebruikte foto niet scherp genoeg is 😉