Werken met kleur

Full colour en oranje

Als je in full colour drukwerk oranje wilt gebruiken, dan wordt die kleur opgebouwd uit Geel (Yellow) en Magenta. Hoe minder magenta, hoe geler de kleur. Hoe meer Magenta, hoe roder de kleur. 100% Geel en 100% Magenta maken samen vuurrood.

Hoe kleuren worden weergegeven is van heel veel factoren afhankelijk, zoals welk papier is gebruikt, of het drukwerk of print is en of je de kleuren op papier bekijkt of op je beeldscherm. De weergave hieronder is dan ook alleen maar een indicatie, maar het helpt je op weg bij je kleurkeuze.

Wil je écht fel oranje in je drukwerk, kies dan voor een pms kleur. Je kunt pms drukwerk laten maken, maar de pms kleur eventueel ook als extra kleur worden toegevoegd aan je full colour drukwerk. Vraag daarvoor geheel vrijblijvend een offerte aan.

Full colour en PMS

Heb je onwerpen die zowel in PMS als in full-colour moeten worden gedrukt, houdt er dan rekening mee dat sommige PMS kleuren er in full-colour anders uitzien.

PMS kleuren zijn kant en klare kleuren, die volgens een grafische standaard tot stand zijn gekomen. In full colour wordt een kleur samengesteld door de vier standaardkleuren Cyaan, Magenta, Geel en Zwart in verschillende percentages optisch te mengen. PMS kleuren kunnen ook fluor- of metaaldeeltjes bevatten waardoor hele felle of bjjvoorbeeld goud- en zilverkleuren gedrukt kunnen worden.

Als een PMS kleur in full colour gedrukt wordt, moet de kleur dus worden nagebootst door de vier standaardkleuren op papier te mengen. Daarmee gaat van een aantal kleuren wat van de frisheid verloren, en fluor of metaal is al helemaal niet mogelijk. Drukken van PMS kleuren in een full colour samenstelling, verschillen dan ook altijd van de originele PMS kleur!

De programma’s Adobe Photoshop en Illustrator hebben een ingebouwde converter die je kunt gebruiken om PMS kleuren in je opmaak om te zetten naar Full colour (CMYK). Maar het is altijd zinvol om zelf met de CMYK kleurregelaars de mengverhoudingen zó aan te passen, dat de gewenste PMS kleur zo dicht mogelijk wordt benaderd. Vooral bij huisstijlen is het zelf omzetten van PMS naar full colour een belangrijke factor om controle te houden over het resultaat. Zorg er bovendien voor dat de kleurmodus van Illustrator of Photoshop op CMYK staat, dan worden de kleuren op het beeldscherm ook iets realistischer weergegeven.

Houdt er ook rekening mee dat de kleuren op je beeldscherm nooit een referentie zijn voor de gedrukte kleuren. Kleuren zijn op elk beeldscherm anders. Je kun bij Drukzo Pantone kleurenwaaiers bestellen voor PMS kleuren en voor opgebouwde CMYK kleuren. Als je kleuren op papier vergelijkt zal het resultaat in dru dat veel dichter benaderen dan wanneer je vergelijkt met kleuren op je beeldscherm!

Oranje RGB

PMS

Oranje CMYK

CMYK

PMS kleurenwaaier

CMYK

Full colour Goud en Zilver

Om een goede indruk van goud en zilver op het drukwerk te krijgen wordt dit regelmatig gedrukt met de metallic inkten Goud (Pantone 877C) en Zilver (Pantone 871C). In full color drukwerk betekent dit extra drukgangen en daardoor wordt het drukwerk duurder. Deze inkten zijn echter te simuleren in CYMK. Uiteraard ben je dan wel de metalic glans van de metalic inkt kwijt.

In principe zijn de CMYK waarden die Adobe InDesign-Illustrator-Photoshop bij het omzetten geven prima. Deze waarden zijn:

 Pantone 877C = 0% cyaan, 0% magenta, 0% geel en 40% zwart
 Pantone 871C = 20% cyaan, 25% magenta, 60% geel en 25% zwart


Uiteraard kan je in je ontwerp ook een beetje spelen met deze waarden.

Let wel, deze waarden kan je gebruiken om de suggestie van goud en zilver te wekken in je ontwerp. Als je bijvoorbeeld een ring in je ontwerp hebt en je geeft de ring bovenstaande waarden, zullen mensen een gouden of zilveren ring zien. Maak je bijvoorbeeld alleen een vierkant vlak met die waarden zullen mensen een bruin of grijs vlak zien.

Zwart en Superzwart

Gebruik voor zwarte vlakken in je ontwerp beter superzwart dan zwart. Bij het drukken van enkel zwart geeft dit een grijs vlak, zie ook het voorbeeld hieronder. Beter is het gebruik van superzwart (ook wel Photoshop zwart genoemd). Dit is 60% cyaan, 50% magenta, 50% geel en 100% zwart. Die opbouw geeft een mooi diepzwarte kleur (Gebruik geen 100% cyaan, 100% magenta, 100% geel en 100% zwart. Dit kan druktechnisch niet verwerkt worden).

Voor tekst kun je beter geen superzwart gebruiken. Zwarte tekst op overdrukken zetten geeft altijd een beter drukresultaat. De enige uitzondering is wanneer je zwarte letters op een superzwarte achtergrond wilt hebben (de letters zijn dan net iets lichter wat een speciaal effect geeft). In dat geval zorg je dat de kleur van je lettertype is opgebouwd uit 100% zwart en 1% geel.

Zwart en super zwart

Let op! Vlakken en tekst in 100% zwart worden door de RIP, het systeem dat je bestand hier automatisch verwerkt, altijd op overdrukken gezet. Dit geeft bijna altijd een beter drukresultaat, maar is in een enkel geval ongewenst. Wil je het vlak met 100% zwart niet op overdruk, dan is het mogelijk de RIP handmatig opdracht te geven dit zwart niet op overdrukken te zetten. Er wordt dan naast 100% zwart ook 1% geel aan het vlak toegekend. Als je dat wilt, geef het dan specifiek aan bij het aanleveren van je bestanden.

Geen superzwart bij ontwerpen voor printwerk!
Zwarte toner bij PRINTEN is niet doorschijnend, maar dekkend. Dit in tegenstelling tot DRUKinkten. Superzwart geeft bij PRINTEN een tegenovergesteld effect aan dat van drukken, superzwart wordt dan juist minder zwart dan bij 100% zwart. Dit wil ook zeggen dat een ontwerp voor drukwerk waarin je gebruik maakt van de opaciteit (doorschijnendheid) van drukinkt, dit bij printen van dat document niet tot het gewenste resultaat leidt! Het voorbeeld hieronder laat het verschil zien tussen DRUKKEN en PRINTEN.

Appel overdruk voorbeeld

Meer grip op de kleuren in je drukwerk

Om beter grip te houden op kleuren in je drukwerk zijn er een aantal handige hulpmiddelen. De gratis Drukzo drukwerkvoorbeelden-waaier geeft bijvoorbeeld een goed beeld van kleurendrukwerk op verschillende papiersoorten. Die waaier is tegen een klein bedrag ook in een White Label versie beschikbaar, voor wanneer je de waaier ook aan je eigen klanten zou willen geven

Verder zijn er de Pantone kleurenwaaiers, een begrip binnen de grafische wereld. Deze waaiers met duizenden PMS kleuren en/of Full colour kleurcombinaties zijn ook verkrijgbaar bij Drukzo.