Resolutie en compressie

Wat is nou eigenlijk resolutie?

Je hebt de de term ‘resolutie’ vast al vaak voorbij zien komen. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Met de term resolutie wordt de kwaliteit en scherpte van een beeld uitgedrukt. Resolutie geeft de dichtheid van het aantal beeldpunten (pixels) aan. Hoe hoger de resolutie, hoe meer beeldpunten er zijn en hoe scherper de afbeelding is.

Om voldoende detail en scherpte in een foto te houden is voor druk- en printwerk een minimale resolutie nodig van 150 ‘dots per inch’ (dpi). Naarmate dat aantal toeneemt, neemt ook de scherpte van de foto toe. Tot 300 dpi, daarboven is het verschil bij normaal drukwerk niet meer waarneembaar. Het beste resultaat krijg je dus met beeldmateriaal op 300 dpi.

Als je een foto hebt met een resolutie van 72 dpi, en deze wijzigt naar 300 dpi, dan zal het formaat van die foto naar verhouding kleiner worden. De 72 dpi foto hieronder laat dat goed zien. Als we dit veranderen naar 300dpi, krimpt de foto.

Hier een indruk van de foto op 300 dpi, maar nu het formaat naar verhouding aangepast. Dit is het optimale formaat van de foto om te gebruiken voor drukwerk. Dit laat een kleine marge om de foto eventueel iets groter toe te passen.

Een foto kun je altijd verkleinen zonder kwaliteitsverlies, maar vergroten levert altijd een afbeelding op van slechtere kwaliteit!

Wat is nou eigenlijk compressie?

Compressie vindt plaats om afbeeldingen zo op te slaan dat ze zo min mogelijk ruimte op de harde schijf innemen. Afbeeldingen worden vaak opgeslagen als jpg bestand omdat de bestandsgrootte daarmee beperkt kan worden gehouden. Maar aan compressie zijn wel kwaliteitsrisico’s verbonden.

Hoe hoger de compressie, des te lager de kwaliteit. Hoge compressie wil zeggen dat pixels van min of meer gelijk waarde gelijk worden getrokken en dus als één tellen. Bij hoge compressie worden meer kleurnuances gelijk getrokken dan bij lage compressie. Dat resulteert in de blokvorming die vaak bij jpg bestanden te zien is. Detail in de afbeelding wordt daarmee ook minder. Als een bestand eenmaal met hoge compressie, dus in mindere kwaliteit is opgeslagen, is het niet meer mogelijk de kwaliteit te verbeteren.

JPG lage kwaliteit

JPG hoge kwaliteit

Zorg dus dat je afbeeldingen altijd op 300dpi zijn ingesteld en dat je JPG bestanden van goede kwaliteit zijn. Begin vandaag nog met printen!