In 7 stappen de inktbezetting aanpassen in Adobe Photoshop

In 7 stappen de inktbezetting aanpassen in Adobe Photoshop

Om goed te begrijpen waarom de inktbezetting van je bestand belangrijk is, is het handig te weten wat inktbezetting nu eigelijk is. Inktbezetting is de hoeveelheid inkt die voor jouw drukwerk wordt gebruikt. Als er te veel inkt wordt gebruikt dan zou je drukwerk kunnen gaan vlekken. In dit artikel lees je hoe je dat kunt voorkomen.

OOK LEUK: Laat Koen je zien hoe je jouw intkbezetting aanpast en kleuren omzet van RGB naar CMYK.

Drukken gebeurt met vier kleuren: Cyaan, Magentha, Yellow en Black (Key). Als je bijvoorbeeld een geel vlak in je bestand wilt hebben, dan zou je 100% de kleur geel (Yellow) kunnen gebruiken, de inktbezetting is dan 100 %. Een geel vlak is gemakkelijk, omdat geel 1 van de 4 kleuren van CMYK is. Wil je echter een oranje vlak in je bestand, dan gebruik je 100% Yellow en 40% Magentha (roze). De inktbezetting is dan in totaal 140%.

Pas op voor te hoge inkbezetting

Bestanden met een inktbezetting boven de 300% kunnen gaan vlekken. Daarom raden we altijd aan om geen hogere inktbezetting dan 280% te gebruiken. Voor een zwarte tekst is het verstandig om ‘gewoon’ 100% zwart (K) te gebruiken.

Donkere afbeeldingen hebben vaak een te hoge inktbezetting. Dit komt doordat er dan niet alleen de drukkleur zwart (key) wordt gebruikt, maar ook alle andere kleuren. Hierdoor komt de inkbezetting boven de 280% en is de kans op vlekken aanzienlijk groter.

Maar hoe pas je dan de inktbezetting aan?

Je kunt de inktbezetting van je bestand aanpassen door in Adobe Photoshop het kleurenprofiel te wijzigen. Dit doe je op de volgende manier:

Stap 1: Open je bestand dat een te hoge inktbezetting heeft in Photoshop.

Stap 2: Ga naar het kopje kleurinstellingen in Photoshop.

Klik op Bewerken en ga dan naar Kleurinstellingen. Of gebruik de sneltoets combinatie: Shift + Cmd + K

Stap 3: Klik op CMYK en selecteer de optie Aangepast CMYK

Stap 4: Stel het inkt limiet in

In het menu dat nu verschijnt zie je onderaan de kop kleurscheidingsoptie’s staan. Hier stel je het limiet zwarte inkt in op 100%. Het totale inktlimiet stel je in op 280%. Klik op OK.

LET OP: je bent nu nog niet klaar. De volgende stap is erg belangrijk

Stap 5: Wijzig de kleurmodus

Je moet altijd de kleurmodus wijzigen, omdat de kleurinstelling die je zojuist hebt ingesteld anders niet wordt gebruikt. De kleurmodus moet gewijzigd worden naar CMYK. Staat de kleurmodus al in CMYK? Dan dien je hem alsnog te veranderen. Dit wordt in de onderstaande tekst uitgelegd.

De kleurmodus wijzig je door naar Afbeelding -> Modus -> CMYK te gaan. Staat hij al op CMYK? Dan zet je hem in RGB, en vervolgens weer terug in CMYK. Als je dit niet doet en de kleurmodus op CMYK laat staan, dan gebruikt Photoshop de oude CMYK instellingen en is al je moeite voor niets geweest.

Stap 6: Klik op OK

Stap 7: Sla je bestand op als TIFF of PDF

Ga naar Bestand -> Opslaan als, of gebruik de sneltoets combinatie Shift + Cmd + S. Kies bij indeling voor de gewenste extensie.