Positief ondernemen: meer geven = meer krijgen

Positief ondernemen: meer geven = meer krijgen

Het spreekwoord: ‘Wie goed doet, wie goed ontmoet’ is niet voor niets al eeuwenoud! De ondernemers die iets voor een ander doen krijgen daar vroeg of laat iets voor terug. Daarnaast is het toch ook leuk om iets voor een ander doen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is al enige tijd een belangrijk aspect binnen veel bedrijven. Althans, zo laten bedrijven dat graag lijken. Zij willen de klant graag het gevoel geven dat de maatschappij erg belangrijk voor het bedrijf is, maar willen hier dan wel zo min mogelijk voor doen. Bedrijven laten maar al te graag in het openbaar zien hoe ‘groen’ of ‘maatschappelijk verantwoord’ zijn, terwijl dit achter gesloten deuren helemaal niet zo blijkt te zijn. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dus eigenlijk gewoon een marketingmiddel.

Betekent dit dat alle bedrijven die laten zien dat ze aan een betere wereld bijdragen per definitie geen goede bedoelingen hebben? Natuurlijk niet! Er zijn juist ook veel voorbeelden van bedrijven te noemen, die wel hartstikke goed bezig zijn. En dit zijn nou net vaak de bedrijven die het minste schreeuwen en de meeste waardering krijgen. Ook deze bedrijven vertellen aan hun klanten wat ze ‘goed’ doen. Ze duwen de boodschap echter niet door de klant zijn keel, maar vertellen het verhaal achter wat ze goed doen omdat ze het verhaal ook echt belangrijk vinden. Dat is ook de reden dat het zo echt over komt: het is namelijk ook ‘echt echt’!

Zo doen we dat ook bij Drukzo. Als iets binnen onze mogelijkheden ligt en we denken echt iets te kunnen bijdragen, dan schieten we graag te hulp. Betekent dat dat we alle sponsoraanvragen honoreren? Nee, bij lange na niet. Maar als iets ons echt te pakken heeft, dan helpen we graag en zijn we ook echt gepassioneerd. Zo hebben we twee fanatieke jongedames, die een sponsorloop organiseerde voor Run for KiKa 2014, niet alleen gesponsoord met flyers, maar hebben we uiteraard ook zelf iets bijgestort en de dames aangemoedigd. Niet om naar onze klanten te kunnen schreeuwen, maar omdat we oprecht leuk vonden om te doen.

Nu is het jouw beurt om iets ‘goeds’ te doen. Je zult je misschien af vragen wat je precies moet doen. Organiseer je avond voor eenzame ouderen, help je kinderen in een derde wereld land of zet je je in voor regenwouden? Het antwoord is dat het niet uit maakt. Het belangrijkste is dat je iets doet dat precies bij jou past. Iets waar je energie van krijgt en iets wat jou een goed gevoel geeft. Dit hoeft niet groot te zijn, maar het is belangrijk dat je het zelf belangrijk vind. It’s up to you! Wat is het laatste ‘goeds’ dat jij gedaan hebt? Laat het weten in de reacties hieronder.