Kleurverschillen RGB, CMYK & PMS

Kleurverschillen RGB, CMYK & PMS

Je kent het misschien wel, je wilt een flyer bestellen en hebt een drukkerij gevonden die deze voor jou kan printen. Nu heb je jouw bestand aangeleverd en krijg je een telefoontje van de drukker omdat jouw bestand fout is aangeleverd.

De drukker zegt dat jouw bestand in RGB kleuren staat en dat deze kleuren in print donkerder uitvallen. Daarnaast vertelt hij dat je beter jouw bestand aan kunt leveren in CMYK kleuren, maar wat is dat eigenlijk? Wat is het verschil? Geen nood, want wij leggen jou het graag even uit!

Wat zijn CMYK, PMS en RGB kleuren?

Wat zijn CMYK kleuren?

CMYK staat voor de kleuren cyaan, magenta en geel (yellow). Door de kleuren cyaan, magenta en geel te mengen ontstaat hoogstens donkerbruin, daarom is de kleur zwart (key) toegevoegd. CMYK kleuren heeft een basis dat bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum. De kleuren worden opgelegd en nemen als het ware het reflecterende licht weg.

Panyone PMS

Daarnaast heb je ook PMS (Pantone) kleuren

Er zijn ruim 1100 kleuren gedefinieerd door het bedrijf Pantone, die elk hun unieke nummer hebben. Met deze unieke nummers wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Hierdoor zijn Pantone kleuren uitermate geschikt voor bedrijfslogo’s en huisstijlen. Pantone kleuren kunnen niet goed nagemaakt worden met CMYK. Pantone kleuren worden verkregen door 15 basis pigmenten inclusief zwart en wit. Door bepaalde hoeveelheden van één pigment te mengen met een bepaalde hoeveelheid van één andere pigment ontstaat er één kleur van alle Pantone kleuren.

En wat zijn RGB kleuren dan precies?

RGB kleuren staan voor rood, groen en blauw. Met deze kleurencombinatie kun je hele felle kleuren creëren doordat het uitgangspunt licht is. Neem bijvoorbeeld een televisiescherm in gedachten. Een uitgeschakelde televisie heeft een zwart scherm (kleurloos). Hier wordt licht aan toegevoegd om kleuren te verkrijgen.

Colours

Waarom worden RGB kleuren niet goedgekeurd voor drukwerk?

Een CMYK-printer maakt gebruik van licht-absorberende cyaan, magenta en gele inkt, waarvan de kleuren worden gemengd met behulp van dithering, rasters, of een andere optische techniek. CMYK-printers leggen de kleuren op het drukwerk, waardoor als het ware het reflecterende licht wegvalt. Met als gevolg dat de kleuren op print anders uitvallen dan op een computermonitor, zoals dit op de afbeelding hieronder te zien is. Daarom accepteren drukkers vaak geen RGB kleuren en willen zij dat jij het in CMYK aanlevert. Dit maakt de kans kleiner dat jij uiteindelijk teleurgesteld bent over de kleurverschillen tussen wat jij verwacht en het uiteindelijke resultaat.

RGB CMYK

Bekijk hierboven een visuele weergave van de kleurverschillen tussen RGB, CMYK en het drukresultaat.

Ik heb mijn drukwerk goed opgemaakt, maar toch verschillen de kleuren. Hoe kan dat?

Het zou zo kunnen zijn dat jij je drukwerk in huis krijgt en toch nog minimale verschillen in de kleur ziet. Een oorzaak zou kunnen zijn dat je verschillende papiersoorten met elkaar vergelijkt. Door de verschillende eigenschappen van papier komt jouw kleur er op verschillende papiersoorten net even iets anders uit te zien. Ook wanneer je de kleuren vergelijkt met de kleuren uit jouw eigen printer zou je bedrogen uit kunnen komen. De afwijkende productiewijze zou voor kleurverschil kunnen zorgen. Een andere mogelijkheid voor kleurverschil heeft te maken met de instelling van je beeldscherm. Dezelfde flyer kan er bij andere scherminstellingen weer net iets anders uitzien.

Tips om kleurverschillen te voorkomen

  • Maak jouw drukwerk altijd op in CMYK (of PMS voor professionele gebruikers)
  • Zorg dat je de kleurcodes van jouw belangrijkste kleuren kent
  • Wil je écht een vaste kleur? Bestel dan PMS-drukwerk
  • Minimaliseer het gebruik van blauwe/paarse kleuren in je drukwerk

Heb je nog vragen over kleurverschillen of over andere zaken met betrekking tot je bestand? Schroom niet niet om contact op te nemen met onze klantenservice